Äärioikeiston marssi: datajournalistinen näkökulma

Tänään Töölöstä lähtee soihtukulkue kohti Hietaniemen hautausmaata. Järjestäjänä on rekisteröimätön 612-yhdistys. 612 älähti kun Helsingin Sanomat kirjoitti uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen kuuluvan marssin järjestäjiin. Marssi on riippumaton, tapahtuman todelliset järjestäjät ilmoittivat.

Paljastettu-ryhmän Saku Timonen ja antifasistinen Varis-verkosto ehtivät jo nostaa esiin tämän väitteen ongelmallisuuden. Molemmat kirjoitukset kannattaa lukea, niissä on paljon hyödyllistä tietoa, enkä ainakaan itse löytänyt niistä suoranaisia asiavirheitä.

Tiivistäen marssin taustalta löytyy tosiasiassa Sarastus-julkaisun toimituksen jäsen Timo Hännikäinen, joka maallikon kannalta on uusfasisti sanan jokaisessa olennaisessa merkityksessä. Marssia on mainostettu erilaisilla ääroikeistolaisilla alustoilla kuten Vastarintaliikkeen kotisivuilla, Musta Sydän -blogissa, Sarastuksen omilla sivuilla ja Suomen Sisun kotisivuilla ja jopa yksittäisten perussuomalaisten kotisivuilla. Lisäksi marssin Facebook-tapahtumasta ilmenee, että myös useat osallistujat ovat tunnettuja äärioikeistolaisia profiileja.

Otin itselleni vapauden täydentää näitä havaintoja datajournalistisesta näkökulmasta. Latasin kaiken “aktiviteetin” eli postaukset, tykkäykset, kommentit ja kommenttien tykkäykset Facebook-sivuilta 612Fi ja Kansallinen vastarinta 2014. Ensiksi mainittu on tämän päiväisen tapahtuman Facebook-sivu, jälkimmäinen taas Suomen vastarintaliikkeen sivu.

Vertailemalla näiden sivujen aktiivisia käyttäjiä pitäisi saada aika hyvä kuva siitä, minkälainen kytkös tapahtuman osallistujien ja Suomen vastarintaliikkeen kannattajien välillä on.

No mikä kytkös sitten on?

181 henkilöä on osallistunut 612Fi-sivuille kommentoimalla, postaamalla tai tykkäämällä sen jälkeen kuin sivut perustettiin lokakuun 10. päivä. Näistä henkilöistä 60 on myös ollut aktiivisia Kansallinen vastarinta 2014 -sivuilla viimeisen vuoden aikana (otanta 5.12.2013 – 5.12.2014). Noin kolmasosa 612-sivun käyttäjistä viihtyy siis myös Vastarintaliikkeen Facebook-sivuilla. Samanlaisia yhteyksiä löytyy myös Suomen Sisun ja Sarastuksen sivujen käyttäjien ja 612-tapahtuman käyttäjien väliltä, mutta ne ovat huomattavasti heikompia.

Olennainen havainto tässä on, että uusnatsit ja heidän symppaajansa ovat vahvasti läsnä 612-tapahtumassa. Tapahtuman järjestäjiä asia tuskin kiinnostaa, sillä he pyrkivät kaikesta päätellen myös pimittämään oman äärioikeistolaisen ideologiansa.

Alla havaintoa tukeva graafinen aineisto.

Ensiksi pdf-muotoinen luettelo molemmilla tarkastamillani sivuilla toiminneista henkilöistä. EDIT: Joidenkin mielestä tämä luettelo täyttää laittoman henkilörekisterin kriteerit. Koska tarkoitukseni ei ollut nostaa esiin yksittäisiä nimimerkkejä, niin poistan listan kunnes olen saanut asiaan juridisesti perehtyneen mielipiteen.

Lisään sen sijaan kirjoituksen loppuun graafisen esityksen kaikista Kansallinen vastarinta 2014 -sivun viime vuoden aktiviteeteista. Tämä on suoraan Facebookin avoimesta API:sta ja sivun tarjoamaa julkista tietoa.

Tätä voi verrata graafiseen esitykseen 612-sivun käyttäjien aktiviteeteista. Molemmilla sivuilla suurimmat pallot ovat sivujen aktiivisimmista käyttäjistä. Viivat pallojen välillä edustavat yhteyksiä käyttäjien välillä (tykkäyksiä, saman postauksen kommentointia jne.). Kuva kannattaa avata uuteen välilehteen ja zoomata, jotta tekstit näkyvät.

Aktiviteetit 612-sivulla:

Aktiviteetti Kansallinen vastarinta 2014 -sivuilla:

3 Replies to “Äärioikeiston marssi: datajournalistinen näkökulma”

  1. Mikael, hei!

    Sanos, voisitko laittaa tavallistakin tarkemmin näkyville ja/tai minulle sähköpostiin sen liitostuloksen joka lähti Junes Lokan nimestä? Minusta nimittäin alkaa tuntua että hän pyytää enemmän lähdeviitteitä, nillittää suorastaan seinälläni, eikä nyt vain ylipäänsä ymmärrä mistä tässä datankaivelussa on kyse.

    Niin sanotusti, tätä ei nyt vain ratkaista kuin isommalla datalla.

    1. Ah, eli nyt 612-puoli on jo myönnetty. Muttei esiintyminen Kansallisessa vastarinnassa. Oiskohan toi lähtödata josta se liitettiin 612-puolelle siis eritoten saatavissa-julkaistavissa kokonaisuudessaan? Mieluiten saaden linkki alkuperäiseen kommenttiin tahi muuhun aktiin in situ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *